Το σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι µία συνήθης αιτία πόνου και διαταραχής της αισθητικότητας στα χέρια. Οφείλεται σε πίεση του µέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού.

Στην περιοχή αυτή το νεύρο διέρχεται µέσα από έναν ανένδοτο οστεοϊνώδη σωλήνα που αποκαλείται καρπιαίος σωλήνας. Στον πυθµένα του καρπιαίου σωλήνα βρίσκονται τα οστά του καρπού ενώ η οροφή του σχηµατίζεται από τον εγκάρσιο σύνδεσµο. Εντός του σωλήνα αυτού διέρχονται 9 τένοντες που κάµπτουν τα δάκτυλα και το µέσο νεύρο.

Το µέσο νεύρο πορεύεται κατά µήκος του αντιβραχίου, περνά από τον καρπιαίο σωλήνα και διανέµεται στα δάκτυλα του χεριού παρέχοντας αίσθηση. Ένας κλάδος του µέσου νεύρου κατευθύνεται στο θέναρ, στους µύες δηλαδή στη βάση του αντίχειρα οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για την κίνησή του.

Εάν ο εγκάρσιος σύνδεσµος ρικνωθεί ή εάν αυξηθούν σε όγκο τα περιεχόµενα του καρπιαίου σωλήνα τότε το µέσο νεύρο πιέζεται προκαλώντας ενοχλήµατα κυρίως πόνο στο χέρι και µούδιασµα στον αντίχειρα, στον δείκτη, στο µέσο δάκτυλο και στο ήµισυ του παράµεσου δακτύλου.

Είναι συνηθέστερο σε γυναίκες µέσης ηλικίας παρά σε άνδρες και εµφανίζεται στο 10% του γενικού πληθυσµού.

Αιτιολογία

Τις περισσότερες φορές δεν ανευρίσκεται κανένα αίτιο που να ενοχοποιείται για την πρόκληση του συνδρόμου.

Στους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση του συνδρόμου περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, το γυναικείο φύλο, η εγκυμοσύνη (παροδική κατάσταση που θεραπεύεται αυτόματα μετά τον τοκετό), ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός (μυξοίδημα), η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες με συχνότερη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι τενοντοελυτρίτιδες του περιφερικού άνω άκρου, η ανεπάρκεια βιταμινών, η χρήση αναστολέων της αρωματάσης, η προχωρημένη ηλικία, η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η έκθεση σε δονήσεις κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας (π.χ. χειριστές βαρέων μηχανημάτων).

Από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, υψηλή συσχέτιση με το σύνδρομο φαίνεται να έχει ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης έκτασης του καρπού στην εργασία . Το σύνδρομο, επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα στένωσης του καρπιαίου σωλήνα λόγω κατάγματος του κάτω άκρου της κερκίδας που πωρώθηκε σε παρεκτόπιση.

Η στενότητα του καρπιαίου σωλήνα ενδέχεται να αποτελεί ανατομική παραλλαγή σε κάποια άτομα . Στα παιδιά η πιο κοινή αιτία είναι η βλεννοπολυσακχαρίδωση.

Πώς εκδηλώνεται

Το ΣΚΣ χαρακτηρίζεται από το αίσθηµα (ψευδαίσθηση στην πραγµατικότητα) καψίµατος, τσιµπηµάτων ή µουδιάσµατος, που εντοπίζεται κυρίως στον αντίχειρα, το δείκτη και το µέσο δάκτυλο.

Αρχικά, αυτά τα συµπτώµατα παρουσιάζονται τη νύχτα και πολλές φορές οι ασθενείς περιγράφουν ένα ενοχλητικό αίσθηµα -σαν τσιµπήµατα- στην περιοχή της άκρας χειρός, που τους ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και τους να αναγκάζει να τινάζουν το χέρι τους για να απολλαγούν από αυτό.

Όσο εξελίσσεται η κατάσταση, τα συµπτώµατα γίνονται πιο έντονα, όπως δυσκολία στο να συλλάβει κανείς πράγµατα τα οποία συχνά πέφτουν από τα χέρια, δυσκολία στη γραφή και πόνος που µπορεί να αντανακλά και προς τον πήχη.

Εάν δεν εφαρµοστεί κάποια θεραπεία, η πίεση που ασκείται οδηγεί τους µυς του αντίχειρα σε υποστροφή και αδυναµία.
τυπική συμπτωματολογία του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι:

  • Μούδιασμα και πόνος στο χέρι, κυρίως στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στον μισό παράμεσο
  • Η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα δάκτυλα αυτά.
  • Παράξενες αισθήσεις και πόνος από τον πήχη μέχρι τον ώμο.
  • Αδυναμία σύλληψης αντικειμένων, με συνέπεια να πέφτουν από το χέρι, π.χ. το ποτήρι.

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία, χωρίς συγκεκριμένο τραυματισμό και εμφανίζονται χαρακτηριστικά τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει διότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου τα χέρια μας παίρνουν αυτομάτως μια θέση κάμψης του καρπού.

Έτσι, στενεύει ακόμα περισσότερο το οστεοϊνώδες κανάλι. Ο πόνος και το μούδιασμα συνήθως ξυπνάει τον ασθενή.

Τα ενοχλήματα μπορεί να εκδηλωθούν επίσης και κατά τη διάρκεια της ημέρας ανά πάσα στιγμή. Συνήθως εκλύονται όταν κρατάμε κάτι, όπως ένα τηλέφωνο, ή κατά την οδήγηση ή την πληκτρολόγηση σε υπολογιστή.

Η μετακίνηση ή το τίναγμα των χεριών βοηθά συχνά στην προσωρινή μείωση των ενοχλημάτων.

Τα συμπτώματα αρχικά έρχονται και παρέρχονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου συνήθως γίνονται σταθερά. Αν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, η πίεση του νεύρου αρχίζει να γίνεται μη αναστρέψιμη.

Τότε χαρακτηριστικά εμφανίζεται ατροφία στους μυς του θέναρος (βάση του αντίχειρα).

 

Πως γίνεται η διάγνωση Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Συνήθως η διάγνωση της πάθησης γίνεται με κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού.Κατά την εξέταση, ο ορθοπαιδικός αναλύει προσεκτικά το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς. Η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα στο χέρι περιλαμβάνει δοκιμασίες ειδικές για την περίσταση.

Επιπροσθέτως, μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις για περαιτέρω έλεγχο:

  • Το Ηλεκτρομυογράφημα είναι μια δοκιμασία για τη λειτουργία του μέσου νεύρου, η οποία βοηθά στη διάγνωση του Συνδόμου Καρπιαίου Σωλήνα. Στα αρχικά στάδια της πάθησης μπορεί να είναι αρνητικό, οπότε χρειάζεται προσοχή, για να μη διαφύγει η ορθή διάγνωση. Η διάγνωση όμως του συνδρόμου είναι ως επί το πλείστον κλινική.
  • MαγνητικήTομογραφία καρπού, αν και συνήθως κρίνεται υπερβολική, μπορεί να δώσει πληροφορίες για την παρουσία γαγγλίων μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, τα οποία προκαλούν πίεση του μέσου νεύρου, ανάλογη με την πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου.

 

 

Ενημέρωση-σύνδρομο-καρπιαίου-σωλήνα